Kontakt

Styrelsen Gröna kvinnor

Klicka på namnen – Presentationer – Kontakta oss gärna genom formuläret nedan, via Facebook eller via info@gronakvinnor.se

      

Ewa Larsson – ordförande 
Maria Björke – kassör
Eva Hallström – ledamot
Ingegerd Akselsson Le Douaron – ledamot 
Kerstin Slåneteg – ledamot
Siri Lundström – ersättare
Susanne Gerstenberg – ledamot

Marja Sandin-Wester ledamot
Michel Diaz Nocetti – ersättare

Kontakta oss gärna

Ewa Larsson – ordförande

Min hembygd är Stockholm dit mina föräldrar flyttade från Ångermanland och från Dalarna. Jobben fanns i Stockholm, då som nu.

Att vara uppväxt på 50-talet innebär att bära en framtidsoptimism inom sig, allt var möjligt och barnen framtiden. Energin flödade, oljan var billig och kärnvapen ansågs trygga landets säkerhet.

Så tystnaden fågelsången. Modiga kvinnor värden över spräckte bubblan och sa, det vi gör i dag får konsekvenser både i dag och i morgon.

Som samhällsvetare och med utbildning inom waldorfpedagogik, ekonomisk historia, ekologisk och feministisk ekonomi har jag skrivit många rapporter om hur patriarkala strukturer och val av energislag påverkar samhällsbygget och hur det kan göras annorlunda genom förnyelsebar energi och ekologisk matproduktion.

En feministisk ekonomi tar både ekologiskt och socialt ansvar och där bygger vi hållbart i alla produktionsled, det är min modell. Jobbar med mänsklig tillväxt, och det är kul! Omställning pågår. ewagron1 [at] gmail.com

 

 

 

 

Maria Björke, kassör

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och kommunerna på södra sidan om Stockholm, Huddinge och Tyresö. Nu bor jag i Västerhaninge. Jag har fyra barn och tre barnbarn.

Jag var hemma med barnen i många år. Sedan utbildade jag mig i teknik, ekonomi och data på komvux.

Jag arbetar med ekonomi och har också jobbat med medlems-administration på medlemsregister. När Yvonne Radestam drog igång arbetet med att bilda Gröna Kvinnor i Stockholms län så var jag med. Jag var också med när Gröna Kvinnor bildades. Jag tycker bra mat är viktigast, om vi inte har tillgång till nyttig giftfri mat, vad ska vi då leva av? Pengar går inte att äta.

 

 

 

Eva Hallström

Uppvuxen i Karlstad och bor nu i Sunne. Var med och bildade Miljöpartiet och har startat upp mp-organisationer lokalt och regionalt. Innan dess var jag aktiv i Folkkampanjen mot Kärnkraft. En fråga som alltid varit aktuell för mig är att kärnkraften ska avvecklas och energieffektivitet samt förnyelsebar energi ska utvecklas. Solenergi ska utvecklas och förbättras.

Jag har haft politiska uppdrag bl.a. som ledamot i Miljöbalkskommittén, suttit i partistyrelsen ett antal år samt i fullmäktige i Sunne och i Mp-styrelsen för Värmland. Deltagit som föreningsrepresentant i FN:s klimatkonferens i Bonn och i Paris mm.

Arbetat som lärare i biologi och idrott men vidareutbildade mig på Energi- och miljöingenjörslinjen vid Karlstads Universitet ca 300 poäng. Studerat olika energilösningar som solfångare, solceller, etanolproduktion i kombination med kraftvärmeverk, biogasproduktion för el och värme eller fordonsdrift, konvertering från diesel- till vätgasdrift med möjlig lagring av bromsenergin mm. Brukar ha med mig en liten vätgasmodell och visar hur solens energi går att lagra i vätgas för att kunna alstra el.

Har varit i Kenya och Tanzania och studerat jorderosion, agroforestry, kvävefixering och bristen på bränsle samt byggt solugnar med befolkningen. Bor med maken på landet med hästar och katter, har tre utflugna barn och två barnbarn. Fritiden har ägnats mycket åt hästar och ridning och var med och arrangerade första miljödiplomerade SM i hästhoppning i Sunne år 2000.

 

Ingegerd Akselsson Le Douaron

Det samhälle där jag växte upp, Malmberget mitt i Lappland, finns snart inte mer. Stora delar av samhället håller på att rasa ner i enorma gruvhål. Jag har alltid grubblat på frågan om hur vi kan försörja oss utan att förstöra både vår omgivning och oss själva.

Feminismen ärvde jag från min duktiga mamma som i hela sitt ganska korta liv kämpade en tapper kamp mot män som tyckte att de var bättre skickade att bestämma än hon, för att de råkade vara män.

Jag har som bl.a. lärare fått en hel del gjort inom både den vanliga skolan och folkbildningen. Och idag har jag några politiska uppdrag för Miljöpartiet i Stockholm. Jobb och engagemang för demokrati, jämställdhet och en hållbar utveckling har hängt ihop. Den hållbara utvecklingen får vi bara till om den sker nerifrån och upp, om vi startar från marken där vi står, samtalar, lär oss, samarbetar och lär oss mer, tänker jag.

 

Kerstin Slåneteg

Allt började nog med några somrar som sommarbarn i Dalarna. På en riktig bondgård med kor, gris, häst och höns. Det var ett vanligt fortfarande på 50-talet att skicka stadsbarn till bondlandet på sommarlovet. På gården fick jag åka hölass, mata grisen och springa på stubbåkrar – barfota! Torpet i Uppland mina föräldrar köpte gav ytterligare kunskap i bondgårdens hemligheter. Livets omständigheter förde mig till gamle Kungens sommarslott Sofiero och den fantastiska parken. Sommarjobb i parken inspirerade vidare i trädgårdskonsten.

Allt blev en kökkenmödding där mina intressen blev trädgård, ekologi, stadsplanering och byggnadsvård inspirerat av lantbrukets byggnader. Min idé var att sprida park och trädgård till stadsbefolkning, vilket jag förverkligade en period. Jag lanserade ”Odla där du bor” redan 1989.

Kännedom om lantbruket har inte varit gångbart på årtionden. Men med ökat intresse för matens ursprung och djurens välmående känns det nu helt rätt i tiden.  Det feministiska engagemanget känns självklart. Feminism behövs inom alla samhällsområden, och varför inte feministisk samhällsplanering?

 

Siri Lundström

Bor i Hölö på en liten gård som vi ställer om till en levande visnings-/inspirationsplats för hållbart leverne och byggande – natural building. Lever med make och yngsta dottern av fyra hemmafödda barn. Vi har några får, katter och höns och odlar för husbehov. Vi installerade urinseparerat vattenavlopp med kompostering av fekalier och bevattning med urin, men kommer att byta till den geniala, vattenfria lösningen KlokToa som är en långtidskompostering. Har skaffat solpaneler, värmer upp med pellets och två kaminer. Vi kör hybridbil, äter ekologiskt/vegetariskt, barnen hade tygblöjor… försöker helt enkelt leva med så liten miljöpåverkan som möjligt.

Jag är biolog och har arbetat med hotade arter på länsstyrelse, utvecklingsprojekt på biståndsorganisation, i EU-projekt för ekologiskt kretsloppsjordbruk.  Just nu arbetar jag deltid på Miljöpartiet i Södertälje samt driver hållbarhetsprojekt i mitt företag Genuine Green. Jag arrangerar byggkurser i naturmaterial, ekobygg.nu och engagerar mig för miljöhänsyn i landets storskaliga vattenkraftsproduktion, norrälvar.se. Bistår ibland som doula (hjälpkvinna vid förlossning).

 

Foto PeO Persson

Susanne Gerstenberg

Blev miljö- och fredsaktivist samt antikärnkraftkämpe efter att ha fått mitt första och enda barn vid 42 år. Har engagerat mig för skogsbruk, industrihampa och ett levnads- och tankesätt som sparar på jordens ändliga resurser. Vi behöver naturen men naturen behöver inte oss. Detta är mitt hemliga budskap som grön feminist. Det genomsyrar hela mitt liv, präglat av alltid nya infallsvinklar och projekt – med skratt och tårar.