Kontakt

Styrelsen Gröna kvinnor

Styrelsens presentationer finns längre ner på sidan – Kontakta oss gärna genom formuläret nedan, via Facebook eller via info@gronakvinnor.se

   

Ewa Larsson – ordförande
Maria Björke – kassör
Eva Hallström – ledamot

Annika Laurën – ledamot
Sonja Jonsson -ledamot
Gunilla Larsson – ledamot
Gunilla Staaf – ledamot
Kerstin Slåneteg – ersättare
Tzighe Kifle – ersättare
 
 
 
Kontakta oss gärna
Genom att klicka på "Skicka" godkänner du att Gröna Kvinnor sparar dina personuppgifter och att vi använder den i enlighet med vår integritetspolicy. 

    Ewa Larsson ordförande

    Som ekofeminist lyfter jag fram feministiska ekonomiska principer
    som tar både ekologiskt och socialt ansvar, min förebild är Elin Wägner.

    Min hembygd är Stockholm där jag växt upp i Fredhäll på Kungsholmen. Det var  kärleken som tog mina föräldrar från Ångermanland och Dalarna för att förenas och bilda familj i en växande stad.   

    Att växa upp på 50-talet innebar att få framtidsoptimism med modersmjölken. Allt var möjligt och barnen framtiden. Energin flödade, oljan var billig, naturen till för att användas och kärnvapen ansågs trygga landets säkerhet. Där lades grunden för dagens klimatnödläge och biologiska utarmning i allra bästa välmening.

    Så tystnaden fågelsången, DDT hade baksidor. Modiga kvinnor värden över spräckte framtidsbubblan och sa, det vi gör i dag får konsekvenser både i dag och i morgon. I Stockholm 1972 samlades politiker och ekonomer med miljö- och naturkunniga människor och diskuterade naturens rätt och FN:s möjligheter. Stockholmsmötet satte spår hos mej som då var tjugu år.

    Som samhällsvetare med spetsutbildning i ekonomisk historia, kulturgeografi, ekologisk och feministisk ekonomi har jag publicerat flera skrifter för Gröna Kvinnor.  Patriarkala strukturer påverkar hur infrastruktur byggs, hur energisystem väljs, vilka kommunikationsmedel som prioriteras och hur natur beaktas. Valen påverkar hela samhällsbygget för lång tid framöver. Det betyder också att det vi väljer att göra i dag kommer att prägla vårt framtida samhälle.

    För att den pågående omställningen inte ska upprepa gamla misstag krävs jämställt intersektionellt arbete. Som ekofeminist lyfter jag fram feministiska ekonomiska principer som tar både ekologiskt och socialt ansvar, min förebild är Elin Wägner. Världen, vi människor, behöver sluta fred med jorden, jämställdhet är en förutsättning för att nå målet.

    Att alltid ta hänsyn till alla produktionsled och läka en sargad planet kräver sin kvinna. Efter dryga fyrtio år inom det demokratiska politiska institutionerna, i Stockholms stad, i Sveriges riksdag och i Nordiska Rådet, lägger jag nu min energi och kraft på organiserad samverkan med andra kvinnor, både lokalt och internationellt, i syfte att påskynda en strukturell ekonomisk och demokratisk omställning grundad på FN:s olika konventioner och deklarationer.  Ewa Larsson ewa.larsson@gronakvinnor.se

    Maria Björke kassör

    Jag är född och uppvuxen i Stockholm och kommunerna på södra sidan om Stockholm, Huddinge och Tyresö. Nu bor jag i Västerhaninge. Jag har fyra barn och tre barnbarn.

    Jag var hemma med barnen i många år. Sedan utbildade jag mig i teknik, ekonomi och data på komvux.

    Jag har jobbat på ekonomiavdelning och har också jobbat med medlems-administration på medlemsregister. Nu är jag pensionär. Jag tycker bra mat är viktigast, om vi inte har tillgång till nyttig giftfri mat, vad ska vi då leva av? Pengar går inte att äta.

    Jag utökar min plantering av ätbara växter, frukt och bär, lite mer varje. Provade också att äta de späda hoprullade bladen på strutbräken, som växer i mängder på min tomt, riktigt gott. 

    Eva Hallström

    Visst kan vi ställa om till 100% förnybar energi och energieffektivisera för att minska våra klimatutsläpp. Lösningarna finns.

    Uppvuxen i Karlstad och bor nu i Västra Ämtervik i Värmland. Var med och bildade Miljöpartiet 1981 och har startat upp mp-organisationer lokalt och regionalt. Innan dess var jag aktiv i Folkkampanjen mot Kärnkraft och kärnvapen. En fråga som alltid varit aktuell för mig är att kärnkraften ska avvecklas och energieffektivitet samt förnyelsebar energi ska utvecklas. Solenergi ska utvecklas och förbättras, tanka ner solens och vindens energi. Viktigt att arbeta med Agenda 2030 och de 17 målen som antogs av FN 2015 och där mål 5 handlar om jämställdhet och mål 13 om klimatet. Vidare viktigt med grön rehabilitering med djur och natur som kopplar till mål 3 Hälsa och välbefinnande.

    Jag har haft politiska uppdrag bl.a. som ledamot i Miljöbalkskommittén, suttit i partistyrelsen ett antal år samt i fullmäktige i Sunne och i Mp-styrelsen för Värmland. Deltagit som föreningsrepresentant i FN:s klimatkonferens i Bonn och i Paris mm. Samt haft möjlighet att tala bl.a. i New York, Bryssel och Krakow

    Arbetat som lärare i biologi och idrott men vidareutbildade mig till Energi- och miljöingenjör vid Karlstads Universitet. Studerat olika energilösningar som solfångare, solceller, etanolproduktion i kombination med kraftvärmeverk, biogasproduktion för el och värme eller fordonsdrift, konvertering från diesel- till vätgasdrift med möjlig lagring av bromsenergin mm. Brukar ha med mig en bränslecellsmodell och visar hur solens energi går att lagra i vätgas för att senare kunna alstra el eller driva en bil.

    Arbetat med koppling till energi och klimat på länsstyrelserna på Gotland, Stockholm, Västmanland, Sörmland och Jönköping.

    Har varit i Kenya och Tanzania och studerat jorderosion, agroforestry i VI-skogen, kvävefixering och bristen på bränsle samt byggt solugnar med befolkningen. Bor med på landet med maken och hästar, har tre utflugna barn och fem barnbarn. Fritiden har ägnats bl.a. åt hästar och var med i arrangemanget i det första miljödiplomerade SM i Sverige, i hästhoppning i Sunne år 2000.

    Har tillsammans med Gröna Kvinnor haft möjligheten att deltaga och på olika sammanhand som CSW i New York. Olika COP möte och dessa klimatkonferenser finns det rapporter om på hemsidan för Gröna Kvinnor. Läs och kom med i Gröna Kvinnor.

    Annika Laurén

    Till min egen och kanske också andras förvåning blev ekonomi min infallsvinkel i yrkeslivet. Vi startade tidigt med fyra barn som med barnbarn och barnbarnsbarn med åren har vuxit till en stor familj. Jag startade också företag tidigt och även det har vuxit till en redovisnings- och ekonomiförvaltningsverksamhet som betjänar ett antal företag och framförallt stiftelser inom skola, vård och omsorg. 

    Flera av dessa har vi fått vara med och starta och någon frågade mig en gång: Är du en sådan där social serieentreprenör? Kanske det stämmer. Hursomhelst var jag med och startade Vårdinge Folkhögskola för 30 år sedan och är fortfarande styrelseordförande där och även Ekobanken medlemsbank, där jag tillbringade drygt 20 år som vd. Jag är miljöpartist sedan 1980-talet och har suttit i kommunfullmäktige en mandatperiod runt millennieskiftet.

    Numera är jag pensionär och mera fri att engagera mig i det som ligger mig extra varmt om hjärtat. Telleby Verkstäder i Järna är en sådan; det är en social verksamhet som tillverkar de fina Choroi-flöjterna för pedagogiskt bruk över hela världen och även andra produkter för barn och skola. End Ecocide, som arbetar för att storskalig miljöförstöring ska räknas in som ett brott under Romstadgan är en annan. Att få delta i arbetet med Gröna Kvinnor ser jag som en stor ynnest; ett viktigt ändamål tillsammans med fantastiskt kunniga medsystrar!

    Kerstin Slåneteg

    Allt började nog med några somrar som sommarbarn i Dalarna. På en riktig bondgård med kor, gris, häst och höns. Det var ett vanligt fortfarande på 50-talet att skicka stadsbarn till bondlandet på sommarlovet. På gården fick jag åka hölass, mata grisen och springa på stubbåkrar – barfota! Torpet i Uppland mina föräldrar köpte gav ytterligare kunskap i bondgårdens hemligheter. Livets omständigheter förde mig till gamle Kungens sommarslott Sofiero och den fantastiska parken. Sommarjobb i parken inspirerade vidare i trädgårdskonsten.

    Allt blev en kökkenmödding där mina intressen blev trädgård, ekologi, stadsplanering och byggnadsvård inspirerat av lantbrukets byggnader. Min idé var att sprida park och trädgård till stadsbefolkning, vilket jag förverkligade en period. Jag lanserade ”Odla där du bor” redan 1989.

    Kännedom om lantbruket har inte varit gångbart på årtionden. Men med ökat intresse för matens ursprung och djurens välmående känns det nu helt rätt i tiden.  Det feministiska engagemanget känns självklart. Feminism behövs inom alla samhällsområden, och varför inte feministisk samhällsplanering?


    Gunilla Larsson

    Min barndom på 1960-talet var i Solna, där min föräldrar bosatt sig sedan de träffats i Stockholm, pappa från Norrbotten och mamma med rötter i Östergötland och Skåne. Sedan 1970-talet har min hembygd varit Rimbo i Roslagen, där jag träffade kärleken.

    Sedan min tonårstid har jag har varit engagerad i samhälls-, rättighets- och miljöfrågor i bland annat Amnesty, Palestinagrupperna, Fältbiologerna och Folkkampanjen mot kärnkraft. Politiskt var jag med och startade Miljöpartiet i Norrtälje kommun. Idag är Gröna Kvinnor den viktigaste plattformen. Men jag är också engagerad i urfolksrättigheter bland annat i Gállok, en gruva som också kommer att frigöra tungmetaller som hotar dricksvattnet i Lule älv, planerad på mark som tagits från samerna när skattelanden upplöstes.

    Som arkeolog och historiker vid Uppsala universitet har jag kunnat forska om mina egna skogssamiska rötter och om spåren efter den skogssamiska kultur och historia, som osynliggjorts sedan rasbiologerna satt sin prägel på historieskricningen.

    Idag arbetar jag i Dalarna, och mitt hus i Roslagen är min oas och mitt sommarviste. Min trädgård, liksom de vilda växternas användning i kulturhistorien är ett stort intresse. Platser där jag slappnar av är också i fjällen, vid havet, eller i en liten eka på en skogssjö.

    Gunilla Staaf

    Född i Stockholm 1946 och uppvuxen i Saltsjö-Boo och på Värmdö.

    Född i Stockholm 1946 och uppvuxen Saltsjö-Boo och på Värmdö.Arbetat som politisk sekreterare för vänsterpartiet i Nacka på 1980-talet. Bildat och deltagit i aktionsgruppen för daghem på 1970-talet. Arbetat med teater i olika teatergrupper, bl a Nyköpings skolteater på 1960-talet. Arbetat med kulturjournalistik i Nacka lokal-tv och TV-Söderort på 1990-talet. Arbetat med galleriverksamhet i gamla stan i Stockholm 2010-2013 samt med jord och skogsbruk i Ångermanland sedan 1979.

    Deltagit i bildandet av Nämforsens Kvinnominne 2007 och medlem i Nämforsens Kvinnominne, Näsåker.

    Styrelsemedlem i Svenska Konstnärsförbundet, region Öst. Ordförande i Konstnärsföreningen Sista Styvern, Stockholm.

    Utbildning: ABF:s 2-åriga teaterlinje på 60-talet. Litteraturvetenskap med genusinriktning 60 p. på 80-talet.

    Filmvetenskap 40 p. på 80-talet

    Jornalistlinjen 80 p. på 80-talet.

    Nordviksskolan Jordbrukslinjen, vår och hösttermin 1980.

    Intressen: Jämställdhet, miljö, odling, sagor, myter och läkeörter.

    Sonja Jonsson

    Jag är född på en liten släktgård i Västerbottens inland, Kalvträsk. Den drevs som självhushåll. De levde på det gården och skogen gav. Gården hade gått i arv till min mormorsmor och sedan till min mormor, som äldsta döttrar.  Mamma växte upp där. Miljö, hållbarhet, jämställdhet och alla människors lika värde har alltid funnits med.

    Jag växte upp i Barkarby. Som vuxen bodde jag i Margretelund, Österåker. Odling och natur är viktigt för mig! Började täckodla på 70-talet. Våra semestrar tillbringades oftast med segling eller skidåkning. Jag har tre barn och sju barnbarn.

    Numera bor jag i Johanneshov men även i Kalvträsk. Där har jag återupptagit odlande och bärplockning. Mitt hus har fått bergvärme och solceller.

    Jag har jobbat som lärare på mellanstadiet, som speciallärare på gymnasiet och efter pension med nyanlända på Skärholmens Gymnasium.

    Jag har under många år varit medlem i Soroptimisterna och sedan ett antal år, i Fria Gröna Kvinnor.

    Tzighe Kifle

    Jag är Svensk/Eritrean och bor i Uppsala. 

    Har fyra barn och flera barnbarn.
    Jobbar som undersköterska på Neo i Region Uppsala.
    Jämställdhet är min hjärtefråga och är mångårig medlem i Gröna Kvinnor där jag aktivt har deltagit i olika aktiviteter. 

    Är nu också invald i styrelsen som jag med glädje engagerar mej i.